NEF

NEF - Néztem Egy Filmet

A feminizmus már nem elég! - HIHETETLEN CSALÁD 2 kritika

2018. július 05. - NEFNéztem Egy Filmet

Az elmúlt 15 év egyik legjobb animációs filmjének 14 lv kihagyás után megérkezett a folytatása itt a Hihetetlen Család 2. Tele van kedves viccekkel és aranyos pillanatokkal, de ha a rózsaszín rajongói szemüveg nélkül tekintünk rá, mégis azt mondhatjuk, hogy ez egy újabb átlagos “jó” mese.

20140319a-hihetetlen-csalad-verdak.jpg

A szuperhős család anyája, Nyúlánka kap egy titkos megbízást, így a szupererős apa, Bob kényszerül otthon maradni a gyerekekkel és megbirkózni a hétköznapok minden gondjával bajával.

2004-es közkedvelt mese folytatása, Bred Bird az alkotó azt mondta, hogy addig nem csinál folytatást, amíg nem lesz ugyanolyan vagy jobb történet ötlete, mint az első. 

A Hihetetlen család 2 története nagyon rétegelt is lett. Valójában a család minden tagjához társíthatunk egy külön kis szubcselekményt.

 • “A” Story:
  A fő történet szállunk főszereplője Nyúlányka, aki egy önálló megbízást kap távol a családtól. Végig követhetjük a harcát, az új gonosztevő ellen.
 • “B” Story: 
  Ennek a történet szállnak a másik következmény oldala az otthon maradt gyerekekkel és házimunkával kínlódó apa, Bob története.
 • “C” story: 
  A lányuk, Illana  az első szerelem nehézségeivel küszködik.
 • “D” story:
  Furi, a csecsemő pedig éppen megjelenő képességeinek világát fedezi fel folyamatosan.

A 4 történet szépen illeszkedik egymásba és kiadnak egy “Hihetetlen család napjai” nagy egész képet és ha azt nézzük, hogy ez gyerekeknek készült akkor tökéletesen elégedettek is lehetünk vele. Azonban ha felnőttként közelítjük a 4 történetet akkor, azt mondhatjuk, hogy külön külön vizsgálva egyikről sem mondhatjuk el, hogy bármilyen egyediséget is hordoznának magukban.

Mindegyiket láttuk már valahol mélyebben kifejtve.

 

hihetetlen-csalad-2.jpg

A hihetetlen család 2 a manapság rendkívül felkapott női és férfi szerepek nehézség és elosztás témáját boncolgatja. Újat nem mond benne, hiszen már bőven tudjuk, hogy rendkívül nehéz és rengeteg képességet igényel egy háztartás vezetése. És azt is tudjuk, hogy amit eddig szokásosan mindig férfi szuperhősök oldottak meg azt igen is önállóan egy nő ugyanúgy - vagy ebben az esetben még ráadásul hatékonyabban is - meg tud oldani. 

Ez azonban önmagában már nem jelent pluszt 2018-ban!

Ha az eddig megszokott szerepekben játszódnának az események ez a történet teljesen lapos és sablonos lenne. Teljes mértékben a FEMINIZMUS alapjaira lett a konfliktus felhúzva.

Azonban ennek már nem kellene elégnek lennie... és ha alapvetően elfogadjuk a feminista elveket, akkor nem is lesz az, hiszen ezek természetessé váló tények és nem különös filmalapkövek. 

eu_incredibles-2_article_char1_r_34f1d999.jpeg

Karakterek szerethetőek de sok új dolgot nem tudunk meg róluk az első rész után.

Bob:

 • Féltékeny és nehezen viseli, hogy felesége “dolgozik” helyette.
 • Erős benne a megfelelési kényszer, hogy igenis jó apa tud lenni.

Nyúlányka:

 • Büszke, hogy végre ő rajta van a sor, hogy megmutassa mit tud egyedül.
 • Eszes és éber, jól látja át a dolgokat.

A gyerekek közül: 

 • Furinak értelemszerűen csecsemőhöz hűen kiszámíthatatlan szeszélyes “személyisége” van.
 • A száguldozó kölyök mindig vicces.
 • A láthatatlan nővérjük pedig érzékeny és hullámzó lelkileg.

Rajtuk kívül megjelent igazi karakterekről valójában nem is beszélhetünk. 

A szuperhősöket segítő testvérpáros tolakodóan kedves és tenyérbemászó

 

 

image_by_storm_grey-d93h43h.jpg

A film kulcs érzelme a humor.

Az izgalmas és érzelmesebb jelenetek közé is igyekeznek egy egy viccces pillanatot elrejteni. Ezek a poénok nem a legegyedibbek és nem is igazán erősek, de gyerekek  számára érthetőek és működőek. Felnőttként inkább csak mosolyogtatóak, mint harsány nevetést keltőek. 

 

NEF élménymutató:  70%
mafab.hu adatlap: itt.

 

Írd meg kommentben, hogy Neked hány pontos ez a film és szerinted, melyik történet száll volt a legjobb?

Kövess minket facebook-on is: https://www.facebook.com/neztemegyfilmet/

Nézd meg a filmről készített NEF videó kritikánkat is.

A bejegyzés trackback címe:

https://neztemegyfilmet.blog.hu/api/trackback/id/tr1314095493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.