NEF

NEF - Néztem Egy Filmet

NEF - Néztem Egy Filmet

Bosszúállók 3 a kiváló filmélmény: mély, érzelmes és izgalmas | Spoilermentes

BOSSZÚÁLLÓK: VÉGTELEN HÁBORÚ

2018. április 27. - NEFNéztem Egy Filmet

A Bosszúállók: Végtelen háború szinte minden tekintetben felülmúlja a korábbi Marvel-filmeket, miközben igazából azt teszi, hogy felhasznál mindent a korábbi alkotásokból, és azokból gyúr egy egy egyszerre felemelő és megrendítő történetet.

Az, hogy egy szuperhősökkel telezsúfolt történet legyen ennyire mély, ennyire változatos, összeszedett az rendkívül meglepő, de nagyon nagy kellemes csalódás!

Néhány tudni való előzetesben a filmről:
A Marvel Studios információi szerint 64 főbb karakter tűnik fel a filmben. Egyszerre forgatták a Bosszúállók 4-gyel, így a munkálatok időtartama egy teljes évet vett igénybe (2017.januárjától 2018. januárjáig). A Bosszúállók: Végtelen háború a Marvel moziverzumának 19. filmje. Az alkotás cselekménye 4 évvel a Galaxis őrzői 2 után veszi fel a fonalat.
Már a film előzetese is bődületes rekordot döntött.

A trailert mindössze 24 óra alatt 230 millió alkalommal játszották le.

Az eddigi rekorder, a szeptemberben bemutatott Stephen King-adaptáció, az Az volt, melynek trailerét ugyanennyi idő alatt 197 milliószor indították el. 

A történet szerint Thanos, a Marvel képregények egyik legnagyobb hatalmú gonosza megpróbálja összegyűjteni a Végtelen varázs köveket, melynek segítségével ki akarja irtani az Univerzum felét, hogy ezzel egyensúlyt hozzon Univerzumba. Hőseink azonban felveszik vele a harcot, hogy megakadályozhassák a tömegmészárlást.

Egy megbízható rendezőpáros

 

Néhány kép egyszerűen csak ámulatba ejtő volt.  A fények, a díszletek, a kompozíciók, a mozgásokat lehet dicsérni. Igazából semmi kézzel foghatóan különös dolog nincs benne, de mégis nagyon élvezetes nézni.  Azt éreztem, hogy ismét fejlődött egy szintet a filmezés.

A Russo-testvérek igen pazarul vezényelték le a filmet. Egyrészt elképesztően látványos akciójeleneteket láthatunk, másrészt sikerült eltalálni azt az egyensúlyt, ahol a drámai és humoros pillanatok megférnek egymás mellett. Nem is formanyelvi szempontból truváj a rendezés, hanem abban ahogyan sikeresen megoldották a történetszálak közötti elosztást, ebből adódóan egyáltalán nem unalmas a film, sőt nagyszerű ütemben pörög, nincs benne üresjárat. Jól sikerült érzékeltetni azt, hogy itt nagyobbak a tétek, ott van a levegőben a feszültség, hogy a hősöknek itt most a legkomolyabb ellenféllel kell megküzdeni.

Sorozatokat idéző struktúra

 

Több sávon egyéni kerek egész cselekményszálakat indítanak el a forgatókönyvírók, melyek teljes mértékben összefele tartanak és szépen egymást összegyűjtve, mint valami lavina egyre nagyobb és félelmetesebb erővel zúdúl a cselekmény végkifejlete felé.

Ezzel remekül keltenek feszültséget.

Érdekesség, hogy Thanosé a fő szál, és ezen kívül több mellék szálnak tűnő, valójában mégis fő szálnak tekinthető elbeszélői szál indul el.  A sok karakter és a hozzájuk tartozó összes önmagában és egyben is irtó izgal mas konfliktus azt az élményt képes kelteni bennünk, amit eddig csak a legsikeresebb karakterekre építő sorozatok tudtak adni, mint például a Walking Dead a legjobb részeinek idején.

Bátor dolgokat húznak meg a forgatókönyvben, képesek katarzist elérni, miközben a humoros részek is nagyon szórakoztatóak.

A felépítést dicséri, hogy ahogy egyre közeledünk a film vége felé a humor úgy szorul egyre jobban háttérbe. Nincs felesleges szál, minden határozottan megy a cselekmény csúcspontja felé.

Brutális mennyiségű karakter és motiváció

 

Bonyolult dolog lehetett elhelyezni ennyi, jórészt egyenrangú karaktert, amely többé-kevésbé sikerült is. Most többen háttérbe szorultak pl. Fekete özvegy, Fekete párduc vagy Amerika kapitány is, ezt azért fellehet róni egy hibának. Na meg, hogy...

...egy ekkora gigászi háborúban, tudunk-e azonosulni az istenekkel pl. Thorral, vagy egyre jobban azzá váló karakterekkel pl. Vasember?

A válasz: igen!

Látjuk, hogy mélyen emberi döntéseket hoznak a karakterek. Itt azért megjegyezném, hogy Skarlát boszorkány meg Vízió szerelmi szála nem igazán lett megágyazva korábban, ezért ez nem is működik annyira drámain.

Egyértelmű pozitívum, hogy a karaktereket tökéletesen osztották el a különböző szálakra, és mindenki oda kerül, ahol a legjobban sikerülhet kihozni valamiféle dinamikát a karakterek között, és a morális dilemmák miatt vannak kisebb karakterfejlődések.

Na és ott van Thanos, aki kvázi a főszereplő! Az ő karaktere bontakozik ki legjobban, ő kap egy olyan karakterdrámát, amelyben – bármennyire is furcsa-megértjük az eszelős tervét. Tisztázva vannak a motivációi, és azt látjuk, hogy egy elhivatott egyénről van szó, aki megtesz mindent a terve végrehajtásért. Thanos karaktere ugyan végig CGI, de James Brolin karizmája piszkosul átüt ezen is. Chris Hemsworth drámai jelenléte meggyőző, és Robert Downey JR. is képes néhány mozdulattal drámai hatást érzékeltetni.  

Egy komoly üzenet


A film cselekménye az áldozathozatalra van felhúzva.

A kérdés, hogy ki képes feláldozni azt a személyt, aki számára rendkívül fontos, azért, hogy megmentse a Földet vagy elérje célját?

Ez azért érdekes, mert Amerika kapitány és Vízió között lezajlik egy párbeszéd, és a Kapitány azt mondja neki, hogy nem áldoznak fel senkit. Na az érdekes az, hogy ez a gyakorlatban nem így működik, hiszen az előbb felsorolt karakterek lelkében mégis munkál valami olyasfajta erkölcsi iránytű, amely arra sarkallja őket, hogy nagy áldozatot hozzanak, akkor is, ha ez személyesen veszteséget is okoz számukra.

Itt pedig kiemelendő Thanos motivációja. El akarja pusztítani a fél univerzumot, mivel úgy ítéli meg, hogy a különböző világokban „túl kevés az étel, és túl sok az éhes száj”. Thanos hoz egy racionális – azért egy elég aggasztó és morálisan elítélhető – döntést, amihez tartja magát, de tagadhatatlan, hogy egy felemerülő problémára hozott egy döntést.


De felvetődik az, hogy nem-e kell majd ilyen döntést mégis meghozni valamikor az emberiség életében?

Hiszen Thanos nem holmi gonoszságból akar pusztítani, hanem azért, mert ítélete szerint éppen ezzel menti meg az Univerzumot. Kényelmetlenül rátapint ez a blockbuster világunk égető problémájára, a túlnépesedésre, és az abból fakadó problémákra, mint pl. vízhiány, éhezés. Nagyon elgondolkodtató és aktuális témát feszeget a film.

 

A Bosszúállok: Végtelen háború egy mély üzenettel, átélhető karakterdrámával és tényleges érzelmekkel rendelkezik, valamint nagyon ütős akciójelenetekkel kápráztat el, és okoz katarzist. Új időszak vette kezdetét a Marvel filmes univerzumában.

 

 

NEF élménymutató:  90%
mafab.hu adatlap: itt.

 

Írd meg kommentben, hogy Neked hány pontos ez a film és szerinted, melyik történet száll volt a legjobb?

Kövess minket facebook-on is: https://www.facebook.com/neztemegyfilmet/

Nézd meg a filmről készített NEF videó kritikánkat is.



 

A bejegyzés trackback címe:

https://neztemegyfilmet.blog.hu/api/trackback/id/tr2313873838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása