NEF

NEF - Néztem Egy Filmet

NEF - Néztem Egy Filmet

Gyenge lett az előzeteshez képest a Sodródás! (film kritika)

Adrift (2018)

2018. július 10. - NEFNéztem Egy Filmet

Látványos és érzelem dús előzetesből megalapozott volt az a feltevés, hogy  megrázó, szívszorító és úgy egészben egy rendkívül erős élmény lesz. Nos, nagyon  ügyesen vágták össze azt a trailert-t, mert szétesett és felszínes film a Sodródás.

 

A film valós történetet dolgoz fel. Tami és Richárd ifjú szerelmesek, akik kapnak egy megbízást, hogy hajózzanak át egy vitorlással a csendes óceánon. 

 A hajótörött, "kint vagyunk a tengeren egyedül, elhagyatva és túl kell élni" téma alapjában véve egy már ismert körülmény a könyves, filmes világban. ( Számkivetett, Öreg halász és a tenger, Pí élete... - Egyébként ez a film gyakorlatilag mindenben a Pí életére hasonlít, kivéve, hogy annak van ennek pedig nincs mély üzenete.)

Így önmagában nem feltételen mondható eredetinek az alap történet.

Valószínűleg az alkotók is érezték ezt így igyekeztek a történetmesélésben nyújtani valami újat. Így juthattak el a jelenlegi story szerkezethez:

A film két szálon fut.

  1. Az egyik a szerelmes pár megismerkedésének és kapcsolatuk elmélyülésének története.
  2. A másik pedig Tami és Richárd túlélésért való küzdelme az oceánon.

Az óceános történettel kezdünk, majd indokolatlanul mikor kezdenénk elmélyülni a dolgokban, hirtelen átugrunk a múltba a szerelmi történethez. És amikor ott kezdenénk átérezni és átadni magunkat az élményeknek, akkor hirtelen megint az óceánra kerülünk, majd megint a múltba, majd megint az óceánra és szinte mérnökien pont akkor van váltás, amikor már elkezdhetnénk élvezni az aktuális eseményeket.

Amikor a szerelmes történet utoléri, azaz eljut az óceános szál elejére - ahol a film kezdődött  - akkor ott kapunk egy mindkét storyban lévő tetőpontot, majd egy semmi pluszot nem adó tenglődő lezárást.

Alapjában véve az időbeni ugrálás nem kellene, hogy elrontsa a filmet, sőt ez igen is lehetne egy zseniális elmesélési elem.

Erre remek példa a Gettómilliomos, ahol mindig feszesen a főszállon megjelent problémák megoldását találtuk meg a visszaemlékezésekben. És ez a lényeg, hogy OTT teljesen indokolt volt míg itt a Sodródás esetében semmit nem adott hozzá a történethez a folyamatos időbeli ugrálás! És, ahogy semmit nem adott hozzá így csak mindig elvett belőle újra és újra.

 

Karakterek

Richardot igazán csak a szerelmi szálban ismerhetjük meg, azonban néhány szellemes és érzelmes kapcsolat eleji gondolatmenetén kívül nem igazán tudunk meg mást róla. Szerelmes és szereti a nyílt vizet.

Tami a szerelmi szálban teljesmértékben passzív, csak mosolyog és élvezi a bókokat.

A nyílt vízen neki kell helytállnia, de mire tényleg átérezhetnénk, hogy mennyire nehéz is ott neki, addigra vagy megvágják a jelenetet kihagyva a küzdést, a szenvedést vagy csak egyszerűen elvágják és a szerelmi szálba menekítenek ki minket.

 

A színészeket több fele dicsérik, hiszen volt itt több tíz kilós fogyás a szerep kedvéért és elvileg zseniálisak az alakításaik, különösen  Shailene Woodley-t emelik ki. Nos, ez lehetséges, hogy így van de a szinkronhang miatt a magyar nézőknek ez sajnos nem tud ténylegesen átjönni.

 

Mivel két szálon fut a történet így két kulcsérzelme van a filmnek.

  1. A szerelmes szállnak, egyértelműen a szeretet és derű.
  2. Az óceánosnak az izgalom és szomorúság.

Viszont egyik szálon sem érezhetőek át hosszan és igazán, hiszen ahhoz több időt kellene aktívan látnunk őket. Az, hogy néhány szót szólnak mosolyognak kettőt nem elég ahhoz, hogy mi is érezzük a szerelmüket és az, hogy beleugrik a vízbe kétszer halat fogni és kétszer azt mondja: ”Jaaj én ezt feladom” még nem fogja velünk elhitetni, hogy ez valójában mekkora dráma is a számára.

A látvány szép és érdekes. A kamera ugrik, úszik, kúszik, zuhan, inog, repül és ezt mindet általában vágás nélkül egy snittben, kiváló hang hatások kíséretében.

A képek tényleg gyönyörűek, hiszen valójában ott forgatták a nyílt vízen őket.  A forgatás 5 hétig tartott. A stáb napi 2 óra hajózással indította a napokat, hogy a megfelelő helyen kezdhessék el a nyiltvizi jelenetek felvevését. A folytonos tengeri betegségeknek meg lett az eredménye, hiszen Abszolút erőssége a filmnek a képi és hangi világa.

 

A Sodródás egy látványos de nem összeállt film. Sajnos nem enged Sodródtatni minket önmagával.

 

NEF élménymutató:  52%
mafab.hu adatlap: itt.

 

Írd meg kommentben, hogy Neked hány pontos ez a film és szerinted, melyik hasonló témájú hajótörött film a legjobb?

Kövess minket facebook-on is: https://www.facebook.com/neztemegyfilmet/

Nézd meg a filmről készített NEF videó kritikánkat is.

A bejegyzés trackback címe:

https://neztemegyfilmet.blog.hu/api/trackback/id/tr4114100387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása