NEF

NEF - Néztem Egy Filmet

NEF - Néztem Egy Filmet

Kultúra paradicsom: Magyarország | #prayforSZFE

2020. szeptember 04. - NEFNéztem Egy Filmet

Mint filmek elemzésével és a közönségi élménnyel foglalkozó blog úgy éreztem, hogy aktuális lehet az országunkban egyre jobban növekvő Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) körüli balhé, hiszti, lázadás, forradalom csíra... - nem is tudom hogy hívjam - témáját is vizsgálni. 


By Ross Ulbricht: Incentive-Based Criminal Justice Reform | Medium

RÖVIDEN A HELYZET: Az események a nyáron kezdődtek a Június 4-i parlamenti gyűlésen felvetett törvénymódosítási felvetéssel, miszerint az SZFE egy kormány által kijelölt "csapat" által lesz felügyelve vagyonkezelését tekintve. A törvényt később megszavazták és Szeptember 1-én érvénybe lépett ekkor mérgesedett el a helyzet. Az eddigi egyetem irányítók, tanárok, szenátus tagok sorba mondtak fel - elvileg csak média hanggal, hivatalosan nem is - kifejezve nem tetszéseiket a kormányzati modellváltással.
Mindemellett a diákok is aktivistává fejlődtek át és bevonultak az egyetemre, azzal a szándékkal, hogy amíg nincs változás ők azt "elfoglalták" és nem engednek be senkit, akit ők úgy érzik nem oda való...
Ez a helyzet mára oda fajult, hogy az ország nagyon sok kulturális személye, más egyetemek és most már magánszemélyek is SŐT a külföldi sajtó - köztük a a New York Times is - elkezdtek az "SZFE szabadságáért" kanapé harcolni...  kis túlzással - tényleg csak nagyon kicsivel - elérkezett a #prayforSZFE világa. 

Pray For Everyone by Jerry Kag on Amazon Music - Amazon.com

- A Magyar filmes világ még, hogy ha egyelőre nem is vagyok a kimondott aktív tagja közel áll a szívemhez, így nem hagy nyugodni és napok óta kattog a fejemben, hogy mi a fene folyik itt... " Most tényleg, teljesen megőrült mindenki?"  - bár annyira passzív sem vagyok ezen a területen, hiszen jelenleg forog első mozifilmem... függetlenül a központi Magyar Film Intézettől és e blog is folyamatosan foglalkozott a Magyar filmek elemzésével és az alkotók interjúztatásával. -

Ebben a néhány napban arra jutottam, hogy nem szeretnék beállni a sorba. Nem szeretnék senkit legyőzni vagy méltányolni, hiszen tévedéseim lehetnek, amikre kár lenne konkrét és komplex véleményeket formálni, így arra jutottam, hogy a bennem felmerülő rengeteg kérdést fogom leírni. Leírom, hogy ha bárki elolvassa rádöbbenjen arra ,hogy...

...a FREESZFE mozgalom nem feltétlen fekete és fehér harca. És ha még az is, akkor nem feltétlen tudhatjuk hol van a fekete és hol a fehér, mert sok a hazugság és sok a buta tapasztalatlanság és sok a gyűlölet és a sok az elvakultság... "sok a tömeg."

Tudta, mennyit ér jelenleg a nemzet vagyona? | 24.hu

Igyekeztem videókat, cikkeket átvizsgálni az ügyben, igyekeztem megérteni mindkét oldalt! Elolvastam a konkrét törvényjavaslatot és mindezek után ezek a nagy kérdés csoportok merültek fel bennem: 

A Nemzet híre a világban

  • Amit most tesztek az nagyobbá teszi NEMZETÜNK a világ többi népe előtt? 
  • Nincs lelkiismeret furdalásotok, hogy rossz hírét keltitek szándékosan világszerte az országunknak? 
  • Ti szerettétek az olyan gyereket, aki az iskolában azonnal a tanárnénihez vagy a szülőkhöz rohant segítségért? 
  • Miért kell szégyent hozni egyből az országra a hírveréssel, mintha ez egy évek óta húzódó nagy probléma lenne és miért kell egyből negatív kampányt hozni a Magyarságra?
  • Mi van ha nincs igazatok?
  • Mi van ha az idő majd véletlen nem titeket igazol, akkor ugyanekkora erővel fogtok elnézést kérni is?
  • Nektek a megoldás a fontosabb vagy a harc minél nagyobb nyilvánossága? 

Értem, hogy kívülről nagyon jól eshet a sajtó támogatás de megszakad a szívem ha arra gondolok, hogy már megint úgy tekintenek ránk kívülről, hogy ez egy sötét verem, ahol nem foglalkoznak az emberekkel és mindenki buta és lassan már mindegy, hogy Magyarország vagy Észak-Korea... Miért jó ez? Megéri lejáratni a világban az országot csak azért, hogy egy kis támogatást kapjatok? 


Egy család vagyunk, egy vérből valóak vagyunk meg kellene tudni oldani magunk között. 

Az eljövő változás

  • A változás, amit hoztak biztosan rossz? 
  • Ha változás jön körülötted, akkor az automatikusan azt jelenti, hogy neked is meg kell változnod?  
  • Ha 150 évig volt valami az már biztosan jó? 
  • A Török birodalom jobb lett volna még tovább? 

Ebben az országban, mikor fényes volt és dicső alig volt bármi is állami igazgatás alatt. Miért lenne gond, ha szép lassan elkezdenénk visszatérni a gyökerekhez. A legjobb vállalatoknál mindig az élen járó személy, a vezér az, akihez köthetjük a sikereket. Ezt a színház-filmes szakmának külön tudnia kellene, hiszen a filmek címét sokszor a főhős nevével cseréljük ki. Hősökre, vezérekre, egyénekre emlékszünk legyen az helyes vagy helytelen út. 

Változás jött el... és? Biztos, hogy a változás rossz? Konzervatív beállítottságúak vagytok, hogy nem tetszik nektek a változás? Ha igen, akkor gondoljatok arra, hogy ez csak visszatérés a gyökerekhez, valamihez, ami 150 évvel ezelőtt volt. Ha nem vagytok konzervatívok, akkor miért ne lehetnétek nyitottak a változásra is?

Nektek nem kell megváltoznotok attól még, hogy körülöttetek változik a világ. Szabadok vagytok.

Milyen szakma ez? 

  • Egészséges az, hogy ebben a szakmában mindenki teljesen egyetért?
  • Hol vannak az alkotók, akik a kormány eszméit követnék őszintén és abban a lelkületben alkotnának? 
  • Ha nincsenek, akkor hol a szabadság, amiről beszéltek, hogy eddig volt? 
  • Gondolkoztál azon, hogy az igazság, amit követeltek lehet hazugság?

Jelenleg nincs egy hiteles véleményvezér, aki mögé felállhatna az ellentábor. Hogy van ez? Teljesen egyetért mindenki? Ha teljesen egyetért mindenki, akkor nincs mitől félni, hiszen bármilyen változás jön is el ti úgy is egymás közt fogtok alkotni, ami eddig is volt...

Ha nincs ellenség egyáltalán akkor az a teljes egyetértés. Akkor tehát ez lenne most a kultúra paradicsoma, amin nem szabad változtatni?

De ha mégis van, aki nem ért veletek egyet, akkor ebből következik, hogy mégis létezik a szakmán belül is a másik oldal. Ők hol vannak? Nem mernek felszólalni? Miért nem? Talán kitagadnátok őket? Őket nem érdemli meg a szabadság, amiért most a harc folyik? A kisebbség lennének ők?

Ha ők a kisebbség akkor nem még inkább kellene rájuk figyelni, hogy ők is érvényesülni tudjanak? 

És felmerül bennem itt még valami... Ha az ellen-oldal létezik de nem mer felszólalni, mert fél, hogy a szakmatársaik lenézik őt és később nem tud érvényesülni a szakmán belül  - valamelyest én is érzek egy kis ilyet. - akkor honnan is jön az elkészülendő alkotásokról való döntés? Honnan folyik a pénz, mert ugye valahogy mindig ide lyukadunk ki... 

Az új törvény - azaz maga a kiváltó ok!

 

  • Belegondoltál abba, hogy az új SZFE modellt, hogyan fordíthatnád a javadra? 
  • Miért is érdekel téged, hogy az egyetem feletted milyen vagyonkezeléssel működik? 
  • A tanárok, a szenátus tagok ha veletek vannak mitől tartanak, miért mennek el és miért nem harcolnak, miért mondanak fel egy vagyonkezelési újraszervezés felvetődésénél? 
  • Amit most teszel azt te akarod vagy a többiek körülötted?

Az egész ügyet kiváltó ok a 2020. LXXII. törvény. Eszerint más kezébe került a pénz elosztás, mint eddig. Ebből biztosan nem sülhet ki valami jó? Nem kellett volna várni legalább egy kicsit, hogy megnézzük ez biztosan rossz-e? 
Lehet tényleg szörnyű lesz... és? Akkor korrigálni kell majd, de így, hogy még semmi sem történt elég kár előre harcolni egy változás ellen. Én személy szerint, mint néző és alkotó is úgy érzem, hogy jól esne a változás a film és színház szakmán belül. És sajnos a vagyonjuttatási átszervezés nem is nyugtat meg afelől, hogy ez a változás el fog jönni... mert ehhez még mindig kellene valaki, aki erős kezűleg, vezérként fogná a gyeplőt és a közönség irányába vezetné a szekeret, ami most nagyon elszaladt az önmegvalósító egyén irányába. 

A #FreeSZFE követői olvasták ezt a törvényt? Tényleg a pénz átszervezés miatt lettek ennyire dühösek? Ez a művészetre tartozik egyáltalán? És ha a művészet ennyire foglalkozik a pénz útjával az egészséges? 

Autonómia kérdése - politika és ideológia

  • Győzni akartok egy felettetek lévő hatalom döntése ellen?
  • Úgy érzitek okosabbak vagytok egy felettetek lévő hatalomtól? 
  • Miért nem érveltek, hogy miben vagytok okosabbak? 
  • Miért nem csináltok valami rövid-filmet gyorsan, hogy megértsék, átérezzék ők is ti mire gondoltok konkrétan? 

Az autonómia, azaz függetlenség bármi mástól - ideértve az államot is - egy alapvető jogként és legnagyobb érvként szolgál a mostani tüntetésen. Ez egy kényes téma, mert politika és ideológia nélkül nem vizsgálható. 

Ennél a kérdésnél jön be a kereszténység és a Nemzeti érzésű politikai irány, illetve a vele szemben álló Liberális és Globalizált világlátású irány.   

Képzeljük el magunkat egy ország élén, ami a Nemzeti és Keresztény elveket tűzte ki céljául és így szavazták meg. Akkor az ő helyében hogyan viselkednénk? Meddig engednénk, hogy valaki vagy egy egész kultúrát befolyásoló képzési egység - egyetem - ellenünk tüntessen passzív vagy most már aktív eszközökkel is? Most mit szeretnének? Egy országot az országon belül?  Elnyomás eddig nem volt és egyáltalán nincs jele az elkövetkezőkben sem utal erre semmi... Ha lenne még akkor is csak ott tartanánk, hogy a kormány erősen védi azt, amit vállalt. DE! Erről szó sincs.

A Keresztény ember sosem volt Autonóm. (Istent követi és annak útját. Nem magától botorkál.) 

A közönség! / "Gyümölcséről ismerhetjük meg a fát" /

  • Hol vannak a konzervatív szemlélettel alkotott Magyar filmek, művek?
  • Mi volt az utolsó ilyen film? 

Már évek óta teszem fel ezeket a kérdéseket! És nem kapok rájuk választ. Nincs konzervatív érzésű filmünk. Hogy van ez? Hogy van ez egy elvileg Szabad alkotó csoportban?  Azt mondja mindenki, hogy FREE SZFE? Hát én is ezt mondom legyen FREE SZFE!  Legyen hangos a büszkeség, a Jézus követés és a történelmi hőseink csodálata a fiatal alkotók között  és a tapasztalt állandó alkotók között is! Legyen Szabad az SZFE és ilyen embereket is keressenek és vegyenek fel maguk közzé. 

Hogy jobb lenn-e a mostani kuratóriummal? Előre nem tudhatom, ahogy senki más igazából. Viszont Jézus azt mondta, hogy a gyümölcséről ismerhetjük meg a fát... tehát álljon itt zárásként egy video-kritikánk, ahol Vidnyánszky Attila - Rocco és fivérei előadásáról fejtjük ki a véleményünket:     

 

 

"Tegyetek meg minden jót, ami csak tőletek telik! Senkit se gyalázzatok, senkitől ne lopjatok, senkinek ne hazudjatok, senkit ne nézzetek le, senkit ne gyűlöljetek. Az istentiszteletekről ne maradjatok el, könyörüljetek meg a szűkölködőkön, senkit meg ne botránkoztassatok! Elégedjetek meg a saját feleségetekkel, mint saját osztályrészetekkel, s a máséhoz ne közeledjetek. Ha így tesztek, nem álltok távol a mennyek országától."

#FREESZFE! Ámen.  
Így leszek én - lehet az egyetlen - kanapé harcosa az imádkozzunk az Istent követő FREESZFE mozgalomnak. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neztemegyfilmet.blog.hu/api/trackback/id/tr7816189622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása